یکی دیگر از دعاوی حقوقی ملکی ، دعوای تخلیه اماکن تجاری است که یکی از دعاوی رایج مطرح شده در مراجع قضایی، محسوب میشود. دعوای تخلیه اماکن تجاری معمولا در قرارداد های اجاره اتفاق میافتد. اما اینکه چه موقع است که دعوای تخلیه ملک تجاری در مراجع قضایی مطرح میشود؟ و اینکه درخواست تخلیه اماکن تجاری درکدام دادگاه مطرح میشود را دراین مقاله توضيح خواهيم داد.
اجاره نامه، قراردادی است که بین موجر، یعنی مالک ملک و مستاجر یعنی شخصی که از منافع ملک بهرهمند مي شود، به ازای دریافت وجهی به صورت ماهانه و برای مدت مشخصی تنظیم میگردد. بعد از تنظیم عقد اجاره بین طرفین، تعهداتي بین آنان محقق ميشود که طرفین را ملزم به اجرای آن مینماید.
امکان درخواست تخلیه اماکن تجاری توسط موجر یا همان مالک ملک تجاری تحت شرايطي وجود دارد که به توضيح ان خواهيم پرداخت.
در صورت وجود شرایطی میتوان، درخواست دستور تخلیه املاک تجاری را در مراجع قضایی مطرح کرد. این شرایط عبارتند از:
بنابراين زمانی میتوان، درخواست دستور تخلیه ملک را به دادگاه تسلیم نمود که تمامی شرایط گفته شده، وجود داشته باشد.
با ارائه دادخواست تخلیه به شورای حل اختلاف محل ملک، دستور تخلیه ملک صادر می شود که به صدور برگه اجرائیه هم نیازی ندارد و ظرف مدت یک هفته از تقدیم درخواست موجر اعمال خواهد شد .
اگر مستاجر طی مدت 3 روز ملک را تخلیه نکند، اینکار توسط مامورین اجرایی در تاریخ و ساعت مشخص انجام خواهد گرفت.
نكته مهم اينكه برای درخواست حکم تخلیه ملک در هنگام اتمام زمان قرارداد ، اگر حتی یکی از شرایط بالا وجود نداشته باشد، مشمول دستور تخلیه نمی شود. در این مواقع با تقدیم دادخواست حکم تخلیه ملک ، حکم تخلیه پس از جلسه رسیدگی توسط مراجع قضایی صادر خواهد شد.
در دعاوی تخلیه املاک تجاری، دادگاه صالح براي رسيدگي دادگاه عمومی محل است. البته در اماکن تجاری، دادگاه عمومی محل صلاحیت رسیدگی دارد ولي در اماکن مسکونی، براي طرح دعوای تخلیه ملک، شورای حل اختلاف صلاحيت رسيدگي دارد.
اگر تمام شرایط لازم موجود باشد و خواهان، درخواست تخلیه ملک تجاری خود را در دادگاه مطرح نماید، دادگاه ابتدا از طرفین دعوا دعوت میكند تا در جلسه دادگاه حضور یابند. البته حضور مستاجر در دادگاه الزامی ندارد و دعوت او برای حضور در جلسه دادگاه به وسیله ابلاغ میباشد و اگر امکان ابلاغ وجود نداشته باشد از طریق انتشار آگهی در روزنامه اطلاعرسانی میشود.
بعد ازتمام شدن مدت اجارهنامه، صاحب ملک تجاری (موجر) بايستي دادخواست تخلیه را تقدیم و بعد از تعیین شعبه در شوراهای حل اختلاف به ان جا مراجعه كند و شورا مکلف است ظرف یک هفته دستور تخلیه را صادر نماید. ممكن است مستاجر به دلیل عسر و حرج جهت تخلیه مهلت بیشتری را درخواست نماید. ولی درنهایت حکم تخلیه بايستي طي ۲ هفته به اجرا گذاشته شود. به بیان دیگر مأمور اجرا مکلف است در زمان مذکور وسایل مربوط به مستأجر را از ملک خارج نماید.
اگر در زمان انعقاد عقد اجاره مبلغی از سوی مستاجر به موجر پرداخت شود ، در زمان تخلیه بايستي ان مبلغ به مستاجر برگردانده شود. تخلیه زمانی صورت مي گيرد که این مبلغ نزد شورای حل اختلاف گذاشته شده باشد. براي دریافت دستور تخلیه اجاره نامه ی تنظیم شده بايد یا سند رسمی باشد و يا عادي و اگر سند عادی باشد توسط ۲ نفر شاهد امضاء شده باشد. چنانچه دونفر شاهد امضاء نکرده باشند طرفین در هنگام طرح دعوا با مشکل روبهرو خواهند شد.
1. مطالب ارائهشده صرفا جنبه پژوهشی داشته و درهرحال اسباب بینیازی شما از وکالت یا مشاوره با وکیل دادگستری متخصص در موضوع را فراهم نمیآورد. زیرا ممکن است شما پس از خواندن مطالب ذیل استنباطی کاملاً متفاوت با یک حقوقدان داشته باشید. یا اینکه قاضی رسیدگیکننده به دعوای مطروحه استنباط متفاوتی از قوانین داشته باشد. و یا در جلسه رسیدگی سؤالات متفاوت (بعضاً جهتدار به لحاظ حقوقی) مطرح گردد که نیاز به پاسخگویی فوری و حقوقی دارد.
از سوی دیگر بامطالعه مطالب حقوقی ممکن است شما نیز بهمانند بسیاری از مراجعین به دادگستری در تبیین خواسته و طرح دفاعیات بهطور شفاهی و کتبی دچار اشتباه شوید. و تصورات ذهنی متفاوتی از حقوقدانان را به دادگاه ارائه دهید که نهایتاً خسارات و صدمات غیرقابل جبرانی را برای شما فراهم آورد زیرا وکلای دادگستری در موضوعات حقوقی به تشخیص خود عمل مینماید و از سوی دیگر درگذر زمان ممکن است دفاعیات آنها در پروندههای مختلف و حتی در جریان سیر یک پرونده اختلافات فاحشی را داشته باشد تا بتوانند بهترین نتیجه را به نفع موکل خود کسب نماید.
2. هر گونه کپی برداری غیرمجاز و خلاف قانون که اسباب تضییع حقوق معنوی مولفین را داشته باشد موجب تعقیب قانونی است.