سازنده ميتواند به عنوان تضمين اجراي قراداد، ضمانت نامه بانكي، چك تضميني، سفته يا املاك متعلق به خودش را نزد مالك به وثيقه بگذارد.
در این نوع تضمين ،بانک متعهد می شود به محض اعلام مالک، مبلغ مورد ضمانت را به او پرداخت كند.بنابراین هرگاه مالک احساس خطر کند وجه ضمانت نامه را ميتواند وصول نمايد و سازنده هم باید براي اثبات این امر که تخلفی صورت نگرفته است، به دادگاه مراجعه كند.
مالک، به عنوان ذینفع کسی است که نام او در ضمانت نامه قید شده و بانک صرفاً در مقابل درخواست وی، براي مطالبه وجه خود را مسئول می داند.
البته طبق قواعد عام، اشخاص ثالث ميتوانند به نمایندگی از ذینفع، مبلغ ضمانت نامه را مطالبه نمايند و ضرورتی برای قید نام آن ها در قرارداد وجود ندارد.
برای مطالبه ضمانت نامه بانکی، ذینفع مکلف است تمام شروط قید شده در ضمانت نامه را رعایت کند و همه اسناد و مدارک مورد نیاز را با رعایت تمام شرایط شکلی، به همراه یک تقاضای کتبیِ مطالبه وجه ضمانت نامه، به بانک ارائه دهد.
در مرحله بعد، بانک بررسی لازم را در مورد درستي اسناد و مدارک انجام می دهد و تا زمان حداکثر یک هفته، نظر خود را مبنی بر صحت یا عدم صحت اسناد و مدارک اعلام می کند.
اگر اسناد و مدارک با مفاد ضمانت نامه مغايرت داشته باشد بانک آن را رد کرده و اطلاعیه ای در این خصوص ارائه می دهد.
اگر مطالبه مطابق مفاد ضمانتنامه باشد:
بدون اینکه به بررسی تخلف سازنده از اجرای تعهداتش بپردازد بلافاصله وجه را مي پردازد.
مطالبه وجه ضمانت نامه بانکی، بیشتر از یکبار و در چند مرحله، نسبت به قسمتی از ضمانت نامه امکان پذیرمي باشد؛ البته اگر طرفین خلاف این موضوع را در قرارداد شرط نکرده باشند.
با نظر به اینکه حداکثر مدت صدور ضمانت نامه یک سال می باشد؛ پس از این مدت چنانچه ذینفع هیچ تقاضایی مبنی بر ضبط ضمانت نامه ندهد و تقاضای تمدید آن را نیز نکند، ضمانت نامه منقضی و از این تاریخ به بعد اثر قانونی نخواهد داشت.
ضبط ضمانت نامه بانکی زمانی انجام می شود که مالك تخلفات سازنده را از اجرای قرارداد اعلام كند.
1. افراد دارای سابقه چک برگشتی
2. افراد دارای بدهی غیر جاری در شبکه بانکی کشور
این افراد اگر رفع سوء اثر از چک های برگشتی كنند و تسویه بدهی ناشی از عدم پرداخت تسهیلات بانکی را نيز انجام دهند، می توانند ضمانت نامه بانكي دريافت نمايند.
این تضمین همیشه قابل وصول است؛ چون تاریخ ندارد و مزیت دیگر این است که به دليل عدم وجود تاریخ جنبه کیفری هم ندارد و در صورت بروز تخلف، مالک از طریق دادگاه ميتواند اقدام نماید.
براي وصول سفته، مالک باید اقدام به واخواست کند و برای مطالبه وجه نیز باید طرح دعوا نماید.
معمولا پیشنهاد می شود كه از این تضمین استفاده نکنید؛ زيرا نیازمند وقت زياد بوده و هزینه زیادی در پی خواهد داشت.
در وثیقه ملکی پس از اینکه ملک ارزیابی شد و استعلامات ثبتی آن نیز گرفته شد؛ در رهن مالک قرار می گیرد و سازنده ، وکالت بلاعزل را با عنوان فروش پلاک ثبتی بايد به نام مالک تنظیم کند که در صورت بروز تخلف، مالک بتواند ملک را به نام خود ثبت نماید.
1. مطالب ارائهشده صرفا جنبه پژوهشی داشته و درهرحال اسباب بینیازی شما از وکالت یا مشاوره با وکیل دادگستری متخصص در موضوع را فراهم نمیآورد. زیرا ممکن است شما پس از خواندن مطالب ذیل استنباطی کاملاً متفاوت با یک حقوقدان داشته باشید. یا اینکه قاضی رسیدگیکننده به دعوای مطروحه استنباط متفاوتی از قوانین داشته باشد. و یا در جلسه رسیدگی سؤالات متفاوت (بعضاً جهتدار به لحاظ حقوقی) مطرح گردد که نیاز به پاسخگویی فوری و حقوقی دارد.
از سوی دیگر بامطالعه مطالب حقوقی ممکن است شما نیز بهمانند بسیاری از مراجعین به دادگستری در تبیین خواسته و طرح دفاعیات بهطور شفاهی و کتبی دچار اشتباه شوید. و تصورات ذهنی متفاوتی از حقوقدانان را به دادگاه ارائه دهید که نهایتاً خسارات و صدمات غیرقابل جبرانی را برای شما فراهم آورد زیرا وکلای دادگستری در موضوعات حقوقی به تشخیص خود عمل مینماید و از سوی دیگر درگذر زمان ممکن است دفاعیات آنها در پروندههای مختلف و حتی در جریان سیر یک پرونده اختلافات فاحشی را داشته باشد تا بتوانند بهترین نتیجه را به نفع موکل خود کسب نماید.
2. هر گونه کپی برداری غیرمجاز و خلاف قانون که اسباب تضییع حقوق معنوی مولفین را داشته باشد موجب تعقیب قانونی است.