يكي از مباحث مهم كه در دعواهاي حقوقي وجوددارد بحث توقيف أموال و ملك است.
ملك يا همان خانه ممكن است به علت هاي مختلف ازجمله عدم پرداخت مهريه، عدم پرداخت وام بانكي و … توقيف گردد.كه در مقالات بعدي به ان اشاره خواهيم كرد. توقيف أموال و ملك شرايط خاصي دارد كه در اين مقاله به ان خواهيم پرداخت.
توقيف در لغت به معناي بازداشت كردن،حبس كردن،جلب و… است. بنابراين:
توقیف اموال معمولا زمانی موضوعیت دارد که اولا شخصی بدهکار باشد، ثانیا شخص بدهکار اموالی داشته باشد و ثالثا شخص طلبکار بتواند این اموال را شناسایی کند(چه خودش چه از طریق دادگستری).
مهم نیست که این دین( طلب ) ناشی از سند رسمی باشد یا سند عادی، نوع سند صرفاً در جريان مطالبه و توقیف مؤثر است. بدهی میتواند مثلا به دليل قرض گرفتن پول یا بابت پرداخت مهریه و یا عدم پرداخت به موقع دیون و طلب ها ایجاد میشود.
توقيف أموال سبب ميشود كه فرد بدهكار نتواند اموالش را از مالكيت خودش خارج كند و خودرا در حالت بي پولي قراردهد.
انواع توقيف عبارتند از:
در توقيف قانونی، مال از نظر قانونی و به موجب اسناد رسمی از نقل و انتقال ممنوع ميشود به این ترتیب بدهکار نمیتواند با فروش اموال خود از پرداخت دین و تعهدات خود سرباز زند.
در توقيف فیزیکی که نسبت به برخی از اموال اجرا میشود ، طلبکار درخواست توقیف مال را می کند ؛ یعنی بدهکار هم از نقل و انتقال و هم از تصرف مال منع میشود. مانند توقیف اتومبیل و انتقال آن به پارکینگ. بنابراین وقتی توقیف صورت میگیرد، بدهکار نمیتواند مال خود را بفروشد یا اجاره دهد یا ببخشد و یا تعهدی نسبت به مال خود انجام دهد.
قانون اجرای احکام مدنی، مقررات مربوط به توقیف اموال را بر اساس منقول یا غیرمنقول بودن مال، مشخص کرده است. برای مال تقسیمبندیهای مختلفی وجود دارد.
یکی از این تقسیمبندیها، دستهبندی اموال به منقول و غیرمنقول است:
اموالی هستند که ان ها را میتوان از محلی به محل دیگر منتقل کرد؛ بدون این که به خود مال یا محل استقرار آن، صدمهای وارد شود، مثل کتاب یا فرش.
اموالی هستند که ان ها را نمی توان از محلی به محل دیگر منتقل کرد.زیرا که با انتقال ان در خود مال یا محل استقرارش، صدمهای به وجود می اید.. مثل زمین،اپارتمان.
توقیف اموال غیرمنقول، کاملاً با توقیف اموال منقول متفاوت است که در ما در این مقاله به توضیح چگونگی توقیف اموال غیرمنقول مانند زمین یا خانه خواهیم پرداخت .
توقیف مال غیرمنقول، به وضعیت ثبت آن مال در سازمان ثبت اسناد و املاک کشوربستگی است.
طبق ماده ۹۹ قانون اجرای احکام مدنی، هرگاه مال غیرمنقول توقیف شود، باید به اداره ثبت محلی که مال غیرمنقول در آنجا واقع است، اطلاع داده شود. بر طبق ماده ۱۰۰ همین قانون، در صورتی که آن مال، به نام محکومعلیه(بدهکار) به ثبت رسیده باشد، اداره ثبت بازداشت آن مال را در «دفتر املاک» درج خواهد کرد و به مسئولان اجرای حکم نیز اطلاع میدهد که آن مال، به نام محکومعلیه، ثبت شده است. چنانچه آن مال در جریان ثبت شدن به نام محکومعلیه باشد، اداره ثبت، بازداشت آن مال را در «دفتر املاک بازداشتی» درج میکند و به مسئولان اجرای حکم نیز اطلاع میدهد.
اما اگر مال غیرمنقول، به نام شخص دیگری به غیر از محکومعلیه به ثبت رسیده باشد، اداره ثبت، فوراً مسئولان اجرای حکم را در جریان می گذارد که به حقوق صاحبان آن مال، صدمه ای وارد نشود.
توقیف اموال غیرمنقول ثبت نشده و یا فاقد سابقه ثبت در بعضی نقاط کشور، ممکن است اشخاص، اموال غیرمنقول خود را ثبت نکرده باشند. به همین علت، طبیعی است که این مال غیرمنقول، هیچ گونه سابقه ثبتی نداشته باشد. طبق ماده ۱۰۱ قانون اجرای احکام مدنی، توقیف چنین اموالی غیر منقولی که سابقه ثبت ندارند زمانی جایز است که بدهکار، در آن، تصرفِ مالکانه داشته یا این که به موجب حکم نهایی، مالک آن مال شناخته شده باشد.
البته اگر به موجب حکمی، بدهکار مالک آن مال شناخته شده اما آن حکم، نهایی نشده باشد، ان مال را میتوان به عنوان اموال متعلق به محکومعلیه توقیف کرد، ولی تا زمانی که حکمی که بدهکار را مالک شناخته است نهایی نشود، مال غیرمنقول، فقط در توقیف خواهد ماند و طلبکار نمیتواند درخواست کند که از این مال به او منتقل شود.
مال چیزی است که ارزش پولی داشته باشد و به دو دسته منقول (مانند ماشین) و غیرمنقول (مانند ملک) تقسیم میشود . طبق قانون هر مالی قابل توقیف نیست، توقیف مخصوص اموالی است که جزء مستثنیات دِین نباشند. مستثنیات دین نيز ان دسته از أموال هستند که طبق عرف برای زندگی بدهکار ضروری است.
— آذوقه و خوراكي موردنیاز بدهکار و افراد تحت تکفلش، برای مدتی که طبق عرف آذوقه ذخیره میشود.
— اثاثیه لازم براي زندگی بدهکار و افراد تحت تكفل او
— منزل مسکونی که طبق عرف در حد حالت اعسار ( نداشتن توان مالي ) بدهکار باشد.
— وسايل كار مورد نیاز کشاورزان، کسبه و… که از ان طريق براي خود کسب روزی میکنند. مثل کامیون باربری، تاکسی و هر خودرویی که وسیله امرار معاش باشد.
— ابزار و کتاب هاي علمی، جزوات، تحقیقات و… كه افراد اهل علم از ان استفاده ميكنند.
— تلفن شخصی
—مبلغی که در زمان عقد اجاره پرداخت شده است که طبق عرف در حد حالت اعسار بدهکار باشد.
1. مطالب ارائهشده صرفا جنبه پژوهشی داشته و درهرحال اسباب بینیازی شما از وکالت یا مشاوره با وکیل دادگستری متخصص در موضوع را فراهم نمیآورد. زیرا ممکن است شما پس از خواندن مطالب ذیل استنباطی کاملاً متفاوت با یک حقوقدان داشته باشید. یا اینکه قاضی رسیدگیکننده به دعوای مطروحه استنباط متفاوتی از قوانین داشته باشد. و یا در جلسه رسیدگی سؤالات متفاوت (بعضاً جهتدار به لحاظ حقوقی) مطرح گردد که نیاز به پاسخگویی فوری و حقوقی دارد.
از سوی دیگر بامطالعه مطالب حقوقی ممکن است شما نیز بهمانند بسیاری از مراجعین به دادگستری در تبیین خواسته و طرح دفاعیات بهطور شفاهی و کتبی دچار اشتباه شوید. و تصورات ذهنی متفاوتی از حقوقدانان را به دادگاه ارائه دهید که نهایتاً خسارات و صدمات غیرقابل جبرانی را برای شما فراهم آورد زیرا وکلای دادگستری در موضوعات حقوقی به تشخیص خود عمل مینماید و از سوی دیگر درگذر زمان ممکن است دفاعیات آنها در پروندههای مختلف و حتی در جریان سیر یک پرونده اختلافات فاحشی را داشته باشد تا بتوانند بهترین نتیجه را به نفع موکل خود کسب نماید.
2. هر گونه کپی برداری غیرمجاز و خلاف قانون که اسباب تضییع حقوق معنوی مولفین را داشته باشد موجب تعقیب قانونی است.