جردن- عاطفی غربی- ساختمان کیمیا

اجاره ملک و تخلیه

مستاجر، خانه را ترک نمی‌کند!

اجاره ملک و تخلیه، موضوع جنجالی است که حتی به فکر شما خطور نمی‌کند که ممکن است روز بابت آن به مشکل برخورد کنید. گاهی افراد به‌دلیل این که مبلغ اضافی برای ثبت قانونی قرارداد اجاره پرداخت نکنند، به این موضوع توجه نمی‌کنند و عاقبت باید چند برابر هزینه کنند تا مشکلشان حل شود. شاید باورتان نشود، اما خیلی از موکلان ما با این مشکل مواجه شدند که وقت قرارداد تمام شده، اما مستاجر، خانه را ترک نمی‌کند. خُب حالا تکلیف موجر (صاحب خانه) چیست؟

موارد مهم برای قرارداد اجاره ملک و تخلیه

قرارداد اجاره

قرارداد اجاره، قراردادی موقت بین موجر و مستاجر منعقد می‌شود؛ منتها با زمان معین! اگر زمان در قرارداد قید نشود، قرارداد، اعتباری نخواهد داشت. اگر مستاجر بدون رضایت مالک، خانه را به تصرف خود درآورد، باید اجرت مدت‌زمانی که در آنجا ساکن بوده، پرداخت کند. میزان اجرت‌المثل براساس قرارداد و طبق شرایط خاص تعیین می‌شود. شما باید در قرارداد قید کنید که اگر مستاجر پس از اتمام زمان قرارداد، خانه را تخلیه نکند، مبلغ معینی را باید پرداخت کند. پس اولین نکته در زمان انعقاد قرارداد، ذکر ماده مربوط به تخلیه ملک است. تمامی این نکات بسیار کوچک ولی مهم‌اند. ما در بنیاد حقوقی وکیل علیمردانی بارها با پرونده‌هایی مواجه شدیم که اگر در زمان انعقاد قرارداد به آن توجه می‌شد، چنین اتفاقاتی نیز نمی‌افتاد.

اگر میزان اجرت‌امثل پس از اتمام مدت‌زمان اجاره در قرارداد تعیین نشود، باید مبلغ مربوط به اجرت توسط کارشناس دادگستری پس از بررسی ملک، محاسبه شود. وقتی می‌گوییم ملک، منظورمان اجاره خانه، مغازه و پارکینگ است. نهادی که به موضوع اجاره ملک مسکونی می‌پردازد، شورای حل اختلاف است. اما برای موضوعات مربوط به پرداخت حق کسب و پیشه و سرقفلی، باید به دادگاه مراجعه کرد.

عدم تخلیه مِلک توسط مستاجر

اگر مستاجر پس از اتمام زمان قرارداد، ملک را تخلیه نکرد، دو حالت به وجود می‌آید:

  • یا با مالک توافق می‌کنند و مدت‌زمانی را با رضایت مالک مشخص می‌کنند که مستاجر، ملک را تخلیه کند.
  • یا قضیه جدی‌تر می‌شود و اختلافاتی بین طرفین ایجاد می‌شود و موضوع، وجهه قانونی پیدا می‌کند. در این شرایط، مالک خطاب به شورای حل اختلاف، درخواست دستور تخلیه می‌کند.

نکته مهم: ما دو نوع قرارداد داریم:

  • قرارداد عادی
  • قرارداد رسمی

قرارداد اجاره عادی

قرارداد عادی یعنی در دفترخانه ثبت نشده و غیررسمی است. در این صورت، گرفتن تخلیه ملک با دستور فوری امکان‌پذیر است. حالا ممکن است این قرارداد به‌صورت دستی و بین طرفین منعقد باشد یا در بنگاه املاک. ابتدا باید رابطه استیجاری بین مستاجر و موجور اثبات شود تا مقام قضایی دستور تخلیه دهد. قرارداد عادی باید شامل موارد مهم مثل اسامی طرفین و مشخصات آنها، آدرس ملک مورد نظر و شروع و اتمام تاریخ اجاره باشد. اگر تمامی موارد به نفع مالک باشد، در این صورت حکم تخلیه صادر می‌شود. مستاجر حق اعتراض ندارد و باید ملک را تخلیه کرده و تمامی خسارات را پرداخت نماید. مستاجر اگر اعتراضی نسبت به این حکم داشت، باید از طریق دادخواست مجزایی اعلام کند.

قرارداد اجاره رسمی

اینجا قضیه به نفع مستاجر خواهد بود. زیرا مدت‌زمان اجرایی‌شدن تخلیه، طولانی‌تر است. طبق قانون اجاره ملک و تخلیه، پس از صدور حکم تخلیه، مستاجر می‌تواند درخواست تجدید نظر کند. اگر تمامی موارد به نفع موجر باشد، مالک باید نامه اجرائیه را از دفترخانه‌ای که در آن قرارداد ثبت شده است، بگیرد و مجددا مستاجر حق اعتراض به‌مدت ده روز را دارد. اگر پس از ده روز، مستاجر اعتراضی نداشت، در این صورت مالک می‌تواند مستاجر را از ملک خود بیرون کند.

اگر مستاجر، ودیعه‌ای در دست مالک دارد، مالک با قانون خود نمی‌تواند مطالبات خود مثل هزینه شارژ یا خرابی یا هر چیز دیگری را از ودیعه مستاجر کم کند. مالک باید با مراجعه به دادگاه، مطالبه ضرر و زیان خود را درخواست کند.

  • در قراردادهای اجاره رسمی در قوانی اجاره ملک و تخلیه با سه حالت روبه‌رو هستیم:

    • قانون روابط موجر و مستاجر مصوب سال 1356

    در این شرایط، قوانین طبق مقررات مواد 12 الی 17 در خصوص حکم فسخ اجاره و تخلیه ملک اجرا می‌شود.

    • قانون روابط موجر و مستاجر مصوب سال 1362

    موجر موظف است طبق تشریفات قانون آیین دادرسی مدنی، تمامی مراحل را یک به یک طی کند.

    • قانون روابط موجر و مستاجر مصوب سال 1376

    طبق مقررات مواد 2، 3 و 4، موجر پس از یک هفته تقاضای حک تخلیه، با سپردن ودیعه و مبلغ قرض‌الحسنه که در قرارداد ذکر شده، باید به صندوق سپرده دادگاه بسپرد تا حکم اجرا صادر شود.

شرایط فسخ قرارداد اجاره خانه

دستور تخلیه و حکم تخلیه

دستور تخلیه با حکم تخلیه متفاوت است. اجرای دستور تخلیه، فوری است، اما اجرای حکم تخلیه نیاز به صدور اجرائیه دارد. اگر قرارداد اجاره ملک با قوانین 1376 تنظیم شود، می‌توان به جای حکم تخلیه، دستور تخلیه گرفت. با صدور دستور تخلیه، مستاجر باید تا 24 ساعت آینده، ملک را تخلیه کند. اما در حکم تخلیه، ده روز به مستاجر فرصت داده می‌شود تا ملک را تخلیه کند. در صورت عدم تخلیه در زمان معین، مالک به همراه مامور می‌تواند مستاجر را مجبور به تخلیه ملک کند.

شرایط فسخ قرارداد توسط موجر

  • اگر مستاجر بیشتر از یک بار، اجاره خود را با تاخیر پرداخت کند، مالک می‌تواند قرارداد را فسخ کند.
  • مستاجر حق اجاره ملک به دیگری را ندارد. شما نمی‌توانید ملکی را اجاره کنید و به دیگری اجاره دهید.
  • اگر ملک نیاز به تعمیرات ضروری داشته باشد و مستاجر مانع از آن شود.
  • خیارات قانونی

شرایط فسخ قرارداد توسط مستاجر

  • ممکن است ملک استیجاری دارای عیب‌هایی باشد که مالک در زمان انعقاد قرارداد ذکر نکرده باشد.
  • اگر مالک، ملک را در زمان معین تحویل مستاجر ندهد.
  • خیارات قانونی
  •  

ویژگی‌های وکیل اجاره ملک و تخلیه

شما روند قانونی خود را به یک وکیل می‌سپارید تا در سریع‌ترین زمان ممکن، پرونده‌تان به نفع شما تمام شود. بنابراین انتخاب یک وکیل متبحر در زمینه اجاره ملک و تخلیه بسیار مهم است. گاهی برخی از افراد فکر می‌کنند که یک وکیل حتی با تجربه کمتر نیز می‌تواند پرونده‌های مربوط به تخلیه ملک را انجام دهد، اما واقعا تصور اشتباهی است!

اگر وکیل اجاره ملک و تخلیه با مراحل قانونی حکم تخلیه و مواد مهم قرارداد آشنا نباشد و تسلط زیادی روی بند بند قوانین نداشته باشد، نمی‌تواند از حقوق شما دفاع کند. حتی با یک مدرک ممکن است جریان پرونده تخلیه ملک به سمت دیگری منحرف شود. بنابراین لطفا در انتخاب وکیل بسیار دقت کنید. زیرا انرژی و زمان شما باارزش است.

یکی از نشانه‌های وکیل خوب در زمینه امور ملکی، تسلط او روی انواع خیارات قانونی است. ما شش خیار قانونی به شرح زیر داریم:

  • خیار شرط

شرطی که در قرارداد ذکر می‌شود که در مدت معینی، یکی از طرفین قرارداد می‌تواند قرارداد را فسخ کند.

  • خیار مجلس

همان طور که از اسم این خیار مشخص است، به این نکته اشاره می‌کند که تا زمانی که طرفین در کنار هم هستند، می‌توانند قرارداد را فسخ کنند

  • خیار تدلیس

ممکن است یکی از طرفین، دیگری را فریب داده و با این کار، قراردادی را منعقد کند. در این شرایط، فردی که متضرر شده، می‌تواند قرارداد را فسخ کند

  • خیار عیب

ممکن است ملک، عیب و ایرادی داشته باشد و مالک در زمان انعقاد قرارداد، آن را ذکر نکند. در صورت اثبات، مستاجر می‌تواند قرارداد را فسخ کند.

  • خیار تخلف از شرط

در قرارداد، طرفین قرارداد تعهداتی را قبول می‌کنند. اگر یکی از طرفین به تعهدات خود عمل نکند، فرد خسارت‌دیده می‌تواند قرارداد را فسخ کند.

  • خیار تخلف از وصف

گاهی مالک از امکاناتی صحبت می‌کند که مستاجر از آنها بهره می‌برد. اگر مشخص شود که این امکانات واقعی نبوده‌اند، مستاجر می‌تواند از خیار تخلف از وصف استفاده کرده و قرارداد را فسخ کند.

خُب اگر یک وکیل خوب در حوزه امور اجاره و تخلیه ملک، به این اختیارات، احاطه کامل نداشته باشد، ممکن است نتواند از موکل خود به‌خوبی دفاع کند و حق او ضایع شود. گاهی برخی از وکیلان غیرماهر، که تعداد آنها کم است، با یک جملۀ «عه، نمی‌دونستم»، خود را از زیر بار مسئولیت‌های سنگین، رها می‌کنند. ما در بنیاد حقوقی وکیل علیمردانی سعی کرده‌ایم تیمی از وکلای باتجربه و شاخص در این حوزه را تشکیل دهیم که بتوانیم خدمات بهینه‌ای را در سریع‌ترین زمان ممکن ارائه دهیم.

سوالات متداول درباره وکیل اجاره ملک و تخلیه

اگر مستاجر، ملک را به دیگری اجاره دهد، مالک حق فسخ قرارداد را دارد. همچنین اگر ملک نیاز به تعمیرات ضروری داشته باشد و مستاجر مانع از آن شود، موجر می‌تواند برای فسخ قرارداد اقدام نماید.
اگر مالک، امکاناتی را درباره ملک اظهار کند که خلاف واقعیت هستند، در این صورت مستاجر می‌تواند قرارداد را فسخ کند.
اجرای دستور تخلیه بسیاری فوری است و مستاجر باید در عرض 24 ساعت آنیده، ملک را تخلیه کند. اما در حکم تخلیه، قضیه متفاوت‌تر است. بعد از صدور اجرائیه برای حکم تخلیه، مستاجر ده روز فرصت دارد تا ملک را تخلیه کند. اگر تا آخر شب دهم، ملک را تخلیه نکرد، مالک می‌تواند به همراه مامور، مستاجر را مجبور به ترک ملک کند.
سه حالت برای قوانین حاکم در اجاره ملک وجود دارد: قانون روابط موجر و مستاجر مصوب سال 1356 قانون روابط موجر و مستاجر مصوب سال 1362 قانون روابط موجر و مستاجر مصوب سال 1376

× چطوری می‌تونم بهتون کمک کنم؟