جردن- عاطفی غربی- ساختمان کیمیا

دعاوي كيفري ملكي

دعاوي كيفري ملكي

همانطور كه در مقاله قبل گفته شد يكي از دسته بندي هاي دعاوي ملكي ، دعاوي كيفري ملكي است.

دعاوي كيفري ملكي ، دعاوي هستند كه به دليل ارتكاب يك جرم مطرح مي شوند. در اين دعاوي سهل انگاري مورد قبول نيست و فرد مجرم يك جرم مرتكب شده است. به همين دليل مي خواهيم  در اين مقاله بررسي كنيم كه چه مواردي جزئي از دعاوي كيفري ملكي هستند.

از جمله  دعاوي كيفري ملكي عبارتند از :

* معامله معارض أملاك

این جرم به این گونه است که مالک ملک، دو معامله معارض ( مخالف)  را نسبت به یک ملک انجام می‌دهد که معامله دوم صورت گرفته، با سند رسمی منعقد شده است، درحالی ‌که معامله اول ممکن است با سند رسمی یا عادی صورت گیرد.

معامله اول صحیح و قانونی است ولی معامله دوم،صحيح نيست و جرم است. و اگر فردي نسبت به ملكي كه داراي سند معارض است مجددا معامله اي را انجام دهد ان فرد مرتكب جرم شده است.

* كلاهبرداري  ملكي

کلاهبرداری، عبارت است از بردن مال غیر همراه با سو نیت از راه‏ متوسل شدن به وسایل یا عملیات متقلبانه.. به اين معنا كه زماني که شخصي با توسل  به عملیات و یا وسایل متقلبانه مال غیر را با سوء نیت از بین ببرد و یا مشکلی در آن ایجاد کند کلاهبرداری انجام داده است.

ماده ١٠٥ قانون ثبت، چند فرض كلاهبرداري را بيان كرده است :

الف) تقاضای ثبت ملکی که قبلا  به شخص دیگری انتقال داده شده است،

ب) تقاضای ثبت ملکی که از متقاضی سلب مالکیت شده است .

ج) متقاضی در زمان تقاضا، مالک بوده  ولی در زمان ثبت مالک نبوده باشد  وستد مالكيت بگيرد و یا اینکه سند مالکیت  نگيرد.ولي براي درست بودن حق طرف بعد از اخطار اداره ثبت حضور نيابد.

 در این موارد نمی توان موضوع را شامل دعاوی کیفری ملکی دانست و عنوان  کلاهبرداری را برای آن قائل شد، ولی هرگاه تقاضاهای ثبتی که به آنها اشاره شد منجر به صدور سند شده باشد و  جرم  به نتیجه رسیده باشد جرم کلاهبرداری اتفاق افتاده است.

* تخريب عمدي أملاك

تخریب یکی از دعاوی کیفری است که در مورد املاک هم  اتفاق مي افتد و به معنی لطمه زدن به صورت عمدي اعم از اینکه به صورت کلی بوده باشد و یا جزیی، نسبت به اموال و یا اشیائی که متعلق به شخص حقیقی یا حقوقی می باشد .

 در صورتی که مالک از عمل صورت گرفته بر روی ملک خود ناراضی باشد و یا خبر نداشته باشد طوري كه فردي غير از مالك دخالت در ملك داشته باشد  و اعمالي از قبيل  تخريب بنا، ازبين بردن درختان، و غيره انجام دهد ، باعث به وجود امدن پرونده كيفري ميشود و به تبع ان دعواي كيفري مطرح خواهد شد.

 دراین صورت فرد خاطی ممکن است علاوه بر جریمه شدن، مشکلاتی نیز از بابت کیفری بودن پرونده برای او پیش آید.

* ثبت ملك غير با خيانت يا تباني ( دسيسه، توطئه )

در این دعواي ملکی کیفری، فرد با تبانی با نفری دیگر که احتمالاً ملک به نام او ثبت شده است به صورت عمدی تقاضای ثبت دروغین می کنند و باعث می شوند که سند از نام مالک اصلی به نام دیگری انتقال یابد. به اين معنا كه:

متقاضی ثبت که متصرف ملک است، با کسی که ملک به نام او ثبت می‌شود و سند به نام او صادر می‌گردد، به نحوی تبانی می‌کند که درنهایت مال ديگري از مالکیت او در می‌آید و به فرد دیگری انتقال داده  می‌شود.

نحوه تبانی متقلبانه وی با کسی که سند به نام او ثبت می‌شود، به اين صورت است كه به صورت عمدي  هر دو نفر تقاضای ثبت دروغین  ميكنند.

وچند نمونه ديگر ديگر از دعاوي كيفري ملكي كه در مقالات بعدي به ان ها اشاره خواهيم كرد كه كه عبارتنداز:

  • ورود باقهر و غلبه به ملك ديگري
  • جعل اسناد ملكي
  • مزاحمت و ممانعت ازحق در مال غيرمنقول
  • تغيير كاربري اراضي كشاورزي بدون اخذ مجوز

نظر بدهید

× چطوری می‌تونم بهتون کمک کنم؟