جردن- عاطفی غربی- ساختمان کیمیا

هیچ کسی در ابتدای زندگی دنبال وکیل مهریه نیست که دنبال قوانین اجرای مهریه باشد. گاهی زن و مرد به‌دلایل مختلفی دیگر نمی‌توانند زندگی مشترک خود را ادامه دهند و طلاق می‌گیرند. گاهی برای افراد سخت است که دنبال پرونده اجرای مهریه بدوند یا مراحل اجرای آن به‌قدری ناملموس است که ترجیح می‌دهند که یک وکیل مهریه خوب، مسئولیت پرونده‌شان را به عهده بگیرد. گاهی نیز افراد از نظر روانی در شرایط مناسبی قرار ندارند که حالا بخواهند دغدغه مهریه را نیز به زندگی خودشان اضافه کنند.

قوانین جدید در قانون مهریه وضع شده که شما برای پیگیری اجرای مهریه لازم نیست راه پله‌های دادگاه را به‌صورت مداوم طی کنید. خانم یا وکیل مهریه باید از طریق اجرای ثبت (زیرمجموعه اداره ثبت اسناد) روند اجرای مهریه را دنبال کنند. بنابراین شما باید وکیل باتجربه‌ای را انتخاب کنید که بتواند در سریع‌ترین زمان ممکن، نتیجه مورد انتظار شما را به دست آورد.

ما در بنیاد حقوقی وکیل علیمردانی تیم متخصصی از وکلای خانواده را دور هم جمع کرده‌ایم تا به افرادی که در این زمینه نیاز به راهنمایی و کمک ما دارندُ خدمت‌رسانی کنیم.

شرایط توقیف اموال در موضوع مهریه

قوانین مهریه

مالکیت مهریه برای زن است و هر زمان که اراده کند، می‌تواند از شوهر خود برای دریافت آن درخواست کند که به این مساله می‌گویند عندالمطالبه. مهریه فقط مال نیست و ممکن است گزینه‌های دیگری به‌عنوان مهریه تعیین شوند که به نفع زن است؛ مثل رفتن به یک سفر خاص. برخی از افراد فکر می‌کنند که مهریه را تنها در زمان طلاق می‌توان به اجرا درآورد اما این طور نیست و زن هر وقت اراده کند، می‌تواند مهریه خود را درخواست کند.

اگر زوج تصمیم به طلاق بگیرند، سه حالت ایجاد می‌شود:

  • اگر مرد تقاضای طلاق داشته باشد، باید کل مهریه را به زن پرداخت کند تا رضایت او جلب شود.
  • اگر زن تقاضای طلاق داشته باشد، باید بخشی از مهریه را ببخشد. وقتی طلاق از سوی زن اتفاق بیافتد، به این طلاق، طلاقِ بائن می‌گویند.
  • اگر طلاق به‌صورت توافقی باشد، بر سر میزان دریافت مهریه نیز توافق صورت می‌گیرد. یا کل مهریه توسط مرد پرداخت می‌شود یا زن آن را می‌بخشد و طلاق صورت می‌گیرد. به طلاق توافقی، طلاق خلع نیز می‌گویند که در این شرایط باز زن بخشی از مهریه خود را به مرد می‌بخشد.

قانون، میزان مهریه را تعیین نمی‌کند، اما قوانین مربوط به محکومیت‌های مالی یا نحوه وصول مهریه توسط قانون وضع می‌شود. وکیل مهریه در این شرایط می‌تواند به زوج‌ها کمک کند تا اگر در این موارد مشکلاتی وجود داشته باشد، به زوج کمک کند.

عندالمطالبه یا عندالاستطاعه

عندالمطالبه، شرایطی است که عقد جاری شده و مهریه تعیین می‌شود و زن و مرد عقدنامه را امضا می‌کنند. زن هر لحظه که اراده کند، می‌تواند مهریه را درخواست کند. عندالاستطاعه یعنی زن زمانی می‌تواند درخواست مهریه داشته باشد که مرد توانایی پرداخت آن را داشته باشد. وقتی لفظ عندالاستطاعه در عقدنامه ذکر شود، دیگر عندالمطالبه نیست. اما اگر زن بتواند با ارائه مدارک لازم مثل لیست دارایی‌ها، پرینت حساب بانکی یا هر سند و مدرکی که نشان دهد که مرد تمکن مالی دارد و می‌تواند مهریه او را پرداخت کند.

در این شرایط با بررسی پرونده و شرایط مرد و زن، قاضی تصمیم می‌گیرد که چه اتفاقی باید بیافتد. در این شرایط، وکیل مهریه خود می‌تواند کمک زیادی به زن کند که بتواند مهریه خود را دریافت کند.

قانون جدید مهریه در سال 1399 و 1400

ماده 182 قانون مدنی می‌گوید که وقتی عقد جاری می‌شود، زن مالک مهریه است. اگر مهریه وجه رایج باشد، در زمان درخواست نیز باید با تغییر شاخص قیمت و در نظر گرفتن تورم محسابه شود. گاهی مردها از این قانون اطلاعی ندارند و زن را تهدید به طلاق و بی‌ارزش بودن مقدار مهریه می‌کنند که تصور اشتباهی است.

در سال 1399 قانون جدیدی در مبحث مهریه بیان شد که در جامعه به‌صورت اشتباه درک شده است. از سال 1399 مردم زمزمه می‌کنند که مهریه یک عدد است و فقط مرد موظف به پرداخت 110 سکه است. یعنی هیچ ارزشی ندارد که مقدار مهریه در عقدنامه 500 سکه باشد یا 400 سکه. در هر شرایطی مرد فقط 110 سکه پرداخت می‌کند. در حالی که عدد 110 تنها به محکومیت‌های مالی اشاره دارد. یعنی وضعیت زندگی مرد را بررسی می‌کنند و اگر مرد توانایی پرداخت بیش از 110 سکه را نداشته باشد، محکومیت‌های مالی برای او صورت نمی‌گیرد و به‌خاطر مهریه به زندان نمی‌رود.

فوت شوهر و مهریه- فوت زن و مهریه

بیایید یکی از داستان‌های مراجعانمان را مرور کنیم. مرد جوانِ 30 ساله‌ای که دو سال از زمان ازدواجش می‌گذشت، طی حادثه تصادف، فوت شد. این مرد جوان در جریان تصادف، مقصر نبود و ماشین مقابل باعث ایجاد تصادف شده بود. مرد جوان هیچ سرمایه‌ای نداشت. تازه مغازه گلفروشی راه انداخته بود. فوت او باعث تعلق‌گرفتن دیه به همسر و پدر و مادرش شد. چون هیچ سرمایه‌ای نداشت، مهریه او از دیه پرداخت شد. بنابراین فوت مرد هیچ تاثیری روی مهریه ندارد و حتما باید از اموال او به زن پرداخت شود.

حالا ممکن است قضیه برعکس باشد؛ یعنی بر اثر فوت زن، چه بر سر مهریه می‌آید. ورثه زن می‌تواند از اموال مرد تقاضای مهریه کند. بنابراین با فوت زن، مهریه او از بین نمی‌رود.

طلاق و مهریه

یک مساله مهمی که وجود دارد و در جامعه ما نیز به‌صورت عرف جا افتاده، این است که قبل از رفتن زیر یک سقف، نزدیکی بین مرد و زن اتفاق نمی‌افتد. پس از این که عقد بین زن و مرد جاری می‌شود، هر دو با هم بیشتر آشنا می‌شوند و اگر به توافق نرسیدند، ممکن است طلاق بگیرند. حالا دو حالت پیش می‌آید:

  • اگر عقد جاری شود و نزدیکی بین مرد و زن اتفاق نیفتاده باشد، نصف مهریه به زن تعلق می‌گیرد
  • اگر عقد جاری شود و نزدیکی بین مرد و زن اتفاق بیفتد، کل مهریه به زن تعلق می‌گیرد.

احتمالا با خود فکر می‌کنید یعنی دریافت مهریه و مسائل مرتبط با آن، این همه جزئیات دارد؟ بله دارد. وکلای متخصص ما در بنیاد حقوقی وکیل علیمردانی در تلاش هستند که کوچک‌ترین جزئیات را نیز در پرونده شما در نظر بگیرند. پس نگران نباشید.

توقیف اموال مرد

پس از این که زن یا وکیل زن درخواست مطالبه مهریه را به اجرا درآورد، شوهر تا ده روز فرصت دارد که نسبت به پرداخت مهریه اقدام کند. اگر شوهر نسبت به پرداخت مساله توجهی نداشته باشد، زن می‌تواند تقاضای توقیف اموال شوهر را داشته باشد. بدین صورت که با معرفی لیست اموال و دارایی‌های شوهر، اموال توقیف می‌شود. تا زمانی که هنوز طلاق صورت نگرفته، زن می‌تواند اگر مرد در سازمان و ارگان‌های دولتی کار می‌کند، تا یک چهارم حقوق او را توقیف کند. اگر طلاق صورت گرفته باشد و شوهر هنوز با فرد دیگری ازدواج نکرده، می‌تواند تا یک سوم حقوق ماهیانه او را توقیف کند.

گاهی مرد ادعا می‌کند که مهریه را از قبل پرداخت کرده است. در این صورت مرد باید با تقدیم لایحه پاسخ به ادعای مطالبه مهریه یا دادخواست ابطال اجرائیه تقاضای بررسی ادعای خود را داشته باشد.

چرا بنیاد حقوقی وکیل علیمردانی

ما در بنیاد حقوقی وکیل علیمردانی، پرونده‌های زیادی را با مضمون مهریه حل کرده‌ایم. تقریبا با تمام کوچه‌های پرونده مهریه آشناییم و با احتمال بالای رسیدن به موفقیتِ پرونده شما در خدمت شمائیم. جزئیات پرونده‌های مهریه خیلی زیاد است و ممکن است بی‌توجهی به آنها باعث شکست پرونده به ضررتان شود. ما در جزیره‌ای که با وکلای باتجربه تشکیل داده‌ایم، با تسریع روند دادرسی شما باعث حفظ انرژی، اعصاب و هزینه شما می‌شویم.

سوالات متداول درباره وکیل مهریه

پس از ارسال درخواست به مرد مبنی بر پرداخت مهریه، اگر تا ده روز اعتنایی به پرداخت آن نداشته باشد، زن می‌تواند اموال زیر را که به اسم مرد باشد، توقیف کند: زمین مسکونی زمین کشاورزی سهام تجاری حقوق پرسنلی مطالبات خوانده از اشخاص ثالث تلفن همراه یا هر چیزی که قابلیت تبدیل به ارزش ریالی داشته باشد.
هر چیزی که ارزش ریالی داشته باشد، می‌توان برای مهریه در نظر گرفت. تمامی اموال منقول و غیرمنقول مثل گل، ماشین، سفر یا هر چیز دیگری که می‌تواند تبدیل به پول شود، قابلیت درنظرگرفتن به‌عنوان مهریه را دارد.
اصطلاحی به اسم ما فی الذمه را ابراء کردن وجود دارد. یعنی زن بیان میکند که مرد دیگر وظیفه‌ای برای پرداخت مهریه ندارد. در این شرایط، زن تحت هیچ شرایطی نمی‌تواند مجددا درخوسات مهریه داشته باشد و مرد از پرداخت مهریه معاف خواهد شد. این گزینه در زمان اجرای طلاق از زن و مرد پرسیده می‌شود.
اگر زمان و محل جلسه به طرفین اطلاع داده شود و مرد با علم بر آن، حضور پیدا نکند. دادگاه او را به‌صورت غیابی محکوم خواهد کرد تا مهریه را پرداخت کند.
گاهی مرد واقعا توانایی پرداخت مهریه زن به‌صورت یکجا را ندارد. دادگاه براساس اموال و دارایی‌های مرد، بخشی از آن را به زن پرداخت می‌کند. بقیه مهریه تقسیط شده و هر ماه بخشی از آن توسط مرد به حساب زن واریز می‌شود.

× چطوری می‌تونم بهتون کمک کنم؟