جردن- عاطفی غربی- ساختمان کیمیا

تقسیم ارث از آن موضوعاتی است که همیشه بعد از فوت فرد، مساله‌ساز می‌شود و گاهی به‌دلیل عدم آشنایی افراد با قوانین حقوقی، کینه و کدورت‌هایی بین وراث ایجاد می‌شود. اگر یادتان باشد سریالی نیز با همین مضمون به اسم «هشت و نیم دقیقه» ساخته شد که پسر، هشت و نیم دقیقه زودتر از پدر فوت کرده بود و سرِ تقسیم ارث در خانواده مشکلاتی ایجاد شد. بعد از کرونا ما شاهد مسائل عجیب و غریب در زمینه مشکلات تقسیم ارث بوده‌ایم که لازم دیدیم برای افزایش آگاهی شما، این مطلب را آماده کنیم. اگر با دید حقوقی به مساله ارث نگاه کنیم، یعنی با فوتِ فرد، تمام دارایی‌های او به‌صورت قهری و غیرِارادی به وراث تعلق می‌گیرد. حالا اگر خویشاوندان نزدیک متوفی، زنده باشند، خُب ارث به آنها تعلق می‌گیرد، اما در صورتِ فوت آنها، ارث به خویشاوندان دور می‌رسد که در اینجا آشنایی با طبقات ارث به داد شما خواهد رسید.

مقدمه‌ای برا فرآیند تقسیم ارث

ترکه یا ماترک

منظور از ترکه یا ماترک تمامی دارایی‌ها و بدهی‌های متوفی است که برای وراث به جا مانده است. منظور از دارایی تمامی اموال منقول مثل پول نقد، سکه و سپرده در بانک و اموال غیرمنقول از قبیل خانه و زمین است. قبل از تقسیم ارث بین وراث، بدهی‌های متوفی پرداخت می‌شود و پس از آن باقیمانده اموال بینشان تقسیم می‌شود. متوفی تا یک سوم از اموال خود را قبل از فوت می‌تواند طی وصیت به غیر از وراث ببخشد.

طبقات ارث

افراد براساس قرابت نسبی مثل رابطه فرزندی یا قرابت سببی مثل زوج یا زوجه و همچنین با توجه به درجه و قرابت (نزدیک‌بودن) در طبقات مختلف ارث قرار می‌گیرند.

طبقه اول وراث

فرزندان- نوه‌ها و والدین

طبقه دوم وراث

خواهران و برادران- فرزندانِ خواهران و برادران

طبقه سوم وراث

خواهران و برادران والدین- فرزندان خواهران و برادران والدین

نکته مهم: در صورت زنده‌بودن طبقه اول، طبقه دوم هیچ سهمی از دارایی‌های متوفی ندارد. در صورت زنده‌بودن طبقه دوم، طبقه سوم هیچ سهمی ندارد. اگر هیچ کدام از افراد طبقه سوم نیز زنده نباشند، دارایی‌ها به دادگاه ارجاع داده می‌شود تا تعیین تکلیف شوند.

موانع ارث

گاهی مسائلی پیش می‌آید که فرد از ارث محروم می‌شود و هیچ یک از دارایی‌های متوفی به ورثه تعلق نمی‌گیرد. این مساله مربوط به موانع ارث است که در زیر به‌صورت خلاصه ارائه می‌کنیم:

قتل: اگر شما والدین خود را بکشید که به اموال او دست پیدا کنید! اینجاست که هیچوقت به آن اموال نخواهید رسید. چون براساس قانون، قتل باعث محرومیت از ارث می‌شود.

لِعان: لعان یعنی مردی (همسر قانونی زن) ادعا کند که همسرش مرتکب زنا شده و زن این ادعا را تهمت می‌داند و طی مراسم خاصی و با شرایط خاصی برگزار می‌شود. لعان نیز از آن مواردی است که باعث محرومیت از ارث می‌شود.

کفر: اگر مذهب متوفی و ورثه متفاوت باشد، ورثه از ارث محروم می‌شود و دارایی‌های متوفی متعلق به بیت‌المال است.

 اگر در مسائل مربوط به موانع ارث سوالی داشتید که با خواندنِ متن به پاسخ آن نرسیدید، با کارشناسان بنیاد حقوقی وکیل علیمردانی تماس بگیرید.

انحصار وراثت

  • خُب به مساله مهمِ انحصار وراثت در تقسیم ارث می‌رسیم که موضوع حساسی است. انحصار وراثت صورت می‌گیرد تا سهم‌الارث شما از دارایی‌های متوفی تعیین شود. انحصار وراثت معمولا از طریق شورای حل اختلاف در نزدیک‌ترین شعبه به فرد انجام می‌شود. مراحل انحصار وراثت را برای شما تهیه کرده‌ایم که اگر خودتان یا وکیلتان این فرآیند را طی می‌کند، یک بینش کلی داشته باشید. اگر در زمینه وکالت فروش ملک‌های مربوط به ارث، سوالی دارید، با ما تماس بگیرید.
    • ثبت مساله فوت متوفی در اداره ثبت احوال
    • باطل‌شدن شناسنامه متوفی
    • صدور گواهی فوت
    • مراجعه به شورای حل اختلاف و دریافت گواهی انحصار وراثت به‌صورت الکترونیکی از دفتر خدمات الکترونیک قضایی
    • آماده‌کردن مدارک (استشهادیه محضری، شناسنامه متوفی و ورثه، وصیت‌نامه و گواهی تسلیم اظهارنامه مالیاتی برای فوت‌شدگان قبل از سال 1395 در صورتی که اقدامی نکرده‌اند)
    • نشر آگهی
    • در صورت اعتراض وراث، حتما باید با وکیل معتمد، این مساله را پیگیری کنید.
مراحل انحصار وراثت

انواع گواهی انحصار وراثت

دو نوع گواهی انحصار وراثت در رویه قضایی داریم:

    • گواهی انحصار وراثت نامحدود (برای اموال بیشتر از 50 میلیون تومان)
    • گواهی انحصار وراثت محدود (برای اموال کمتر از 50 میلیون تومان)

نکته مهم: مالیات از جمله مواردی است که اکثر وراث در فرآیند تقسیم ارث در رابطه با آن به مشکل برمی‌خورند. براساس این که وراث متعلق به کدام طبقه (اول، دوم یا سوم) هستند، میزان مالیات نیز متغیر است. بنابراین حتما با یک وکیل مشورت کنید تا به مشکلات مالیاتی کمتری برخورد کنید یا بتوانید آن را حل کنید.

 

وکیل یا خودت؟

اگر انتخاب کنید که خودتان مساله تقسیم ارث را پیگیری کنید، دو راه برای شما وجود دارد:

  • اگر کاملا به قوانین تقسیم ارث احاطه دارید؛ که هیچ مشکلی وجود ندارد و به‌راحتی می‌توانید از عهده این مساله برآیید.
  • اگر با خودتان قرار گذاشته‌اید که چند روزی را در گوگل به جست‌وجو می‌پردازم و بعد خودم مساله تقسیم ارث را پیگیری می‌کنم، همین جا بایستید. چون این کار هم زمان و هم انرژی شما را خواهد گرفت و در نهایت باید هزینه کنید تا وکیل خوبی را پیدا کرده و به او اعتماد کنید. اگر بگوییم که هر پرونده تقسیم ارث منحصربه‌فرد است، اغراق نکردیم. چون مواد قانونی در هر پرونده متفاوت است و اگر اشتباه کنید ممکن است مجبور به پرداخت ضرر و زیان مالی شوید. انتخاب بهترین وکیل ملکی واقعا مساله بسیار مهمی است که نباید سرسری از آن رد شوید.

ویژگی‌های وکیلِ خوب در موضوع تقسیم ارث

تصور کنید که در جاده چالوس، برای اولین بار شروع به رانندگی کرده‌اید. باید با احتیاط حرکت کنید و چون احاطه کاملی به جاده ندارید، بنابراین احتمال وقوع حادثه، چند برابر می‌شود. پس اولین ویژگی که باید برای انتخاب وکیلِ خوب توجه کنید، سابقه اوست. وکیل حرفه‌ای، تمام راه‌پله‌های انحصار وراثت را کاملا می‌شناسد و بدون اتلاف وقت و هزینه اضافی می‌تواند از حقوق شما دفاع کند.

وکیل خوب در تقسیم ترکه باید کاملا به قوانین امور حسبی آگاه باشد، طبقات مختلف ارث را بشناسد و با احاطه بر موانع ارث، وراث را راهنمایی کند. یکی از موارد مهمی که وکیل تقسیم ارث باید اطلاع داشته باشد، محاسبه سهم‌الارث است که قوانین خاص خود را دارد. مسائل مربوط به فرزندخواندگی، جنین یا مسائل دیگر که قوانین خاص خود را دارند.

گاهی ممکن است وراث در خارج از ایران باشند یا اموال متوفی در ایران باشد، ولی فرد در خارج از ایران فوت شود یا ده‌ها مساله دیگر که وکیل تقسیم ارث باید بتواند راهکارها را به‌خوبی حلاجی کند تا مساله تقسیم ترکه به‌خوبی حل شود. بنابراین در انتخاب یک وکیل ارث ایرانیان خارج از ایران نیز باید دقت زیادی داشته باشید.

حالا چرا این مسائل را توضیح دادیم؟

رابطه عاطفی بین وراث ممکن است باعث نادیده‌گرفتن جنبه‌های قانونی در مبحث تقسیم ارث باشد. بنابراین انتخاب یک وکیل خوب و آگاهی از ویژگی‌ها او در این مسیر بسیار مهم و حیاتی است.

خدمات بنیاد حقوقی وکیل علیمردانی در زمینه تقسیم ارث

ما دو راه حل برای شما در نظر گرفته‌ایم که با توجه به شرایط خودتان می‌توانید یکی از آنها را انتخاب کنید:

صفر تا صد

شما می‌توانید صفر تا صدِ فرآیند تقسیم ارث را به ما بسپارید. وکلای بنیاد حقوقی وکیل علیمردانی با ده سال سابقه در زمینه تقسیم ترکه، مسیر شما برای رسیدن به نتیجه مطلوب را کوتاه‌تر می‌کنند. برای اطلاع بیشتر می‌توانید با ما تماس بگیرید.

 

مشاوره صفر تا صد

اگر دوست ندارید که ما فرآیند تقسیم ارث شما را انجام دهیم، هیچ ایرادی ندارد. برای شما جلسات مشاوره را در نظر گرفتیم که گام‌های تقسیم ارث را یک به یک برای شما توضیح خواهیم داد. شرایط شما بررسی شده و متناسب با وضعیت پرونده‌تان تمامی موارد حقوقی را شرح خواهیم داد. موارد به‌صورت مکتوب به شما ارائه می‌شود تا بتوانید طبق آن به پیگیری پرونده خود بپردازید. بنیاد حقوقی وکیل علیمردانی، با افتخار، این روش را برای اولین بار در ایران اجرا می‌کند تا به تمامی افراد، سازمان‌ها و شرکت‌های مختلف کمک کند که راه پُرپیچ و خم قانون را به‌راحتی طی کنند.

 

سوالات متداول درباره تقسیم ارث

اگر فرد هیچ ورثه‌ای نداشته باشد، بله می‌تواند. متوفی قبل از فوت با وصیت‌نامه قانونی می‌تواند براساس صلاحدید خود، تمام یا بخشی از دارایی‌های خود را به دیگری ببخشد. اما اگر فرد، ورثه‌ای از طبقه اول، دوم یا سوم داشته باشد، نمی‌تواند بیشتر از یک سوم دارایی‌های خود را به دیگران ببخشد.
ابتدا باید گواهی فوت صادر شود. پس از ابطال شناسنامه، گواهی انحصار وراثت صادر می‌شود. پس از این مرحله، باید مساله مالیاتی حل شده و باید برای دارایی‌های بالای پنجاه میلیون تومان آگهی در روزنامه منتشر شود و پس از آن دارایی‌های متوفی براساس سهم‌‌الارث مشخص تقسیم می‌شود.
مساله ارث در قانون بعد از فوت فرد اتفاق می‌افتد. بنابراین فردی که زنده است، نمی‌تواند چنین ادعایی داشته باشد؛ مگر در صورت قتل، لِعان یا کفر.
خیر. براساس قوانین ایران، فرزندخوانده هیچ سهمی از دارایی‌های متوفی ندارد. مگر این که متوفی قبل از فوت، بخشی از دارایی‌های خود را به نام او کند.
اگر زنده به دنیا بیاید، بله. اگر جنین در زمان تولد، زنده نباشد، هیچ ارثی به او تعلق نمی‌گیرد.

× چطوری می‌تونم بهتون کمک کنم؟