نحوه انتقال سند و سهم سازنده در قرارداد های مشارکت در ساخت که در مقاله های قبلی به توضیح ان پرداختیم ، توسط مالک، یکی از موضوعات بسیار با اهمیت در این قراردادها است.
انتقال سند در این قراردادها سه حالت دارد که هریک از این روش ها را باید بر اساس شرایط پروژه انتخاب کرد:
یکی از روشهای انتقال سند در مشارکت در ساخت انتقال آن در پایان مراحل کار و بعد از تمام شدن پروژه است. البته ممکن است این موضوع خیلی برای سازنده خوشایند نباشد اما بااینحال یکی از روشهایی است که میتواند سبب صرفه جویی در هزینه نقل و انتقال سند برای طرفین باشد. لازمه چنین اقدامی این است که درابتدای کار، مالک یا مالکین چک تضمینی به میزان آورده و سهم سازنده در اختیار وی قرار دهند تا در پایان بعد از نقلوانتقال سند، این چک را پس بگیرند. البته باید توجه داشت که بهتراین است که شرایط به همراه مشخصات چک در قرارداد مشارکت در ساخت درج شود.
روش دوم تقریباً برعکس روش اول است. در این روش در همان ابتدا مالکین قدرالسهم پیشبینیشده برای سازنده را به نام او انتقال میدهند و در ازای آن از سوی سازنده چک تضمینی دریافت می کنند. البته در این مواقع با توجه به اینکه مقداری از 6 دانگ سند ملک به نام سازنده میخورد، باید برخی نکات حقوقی برای مالکین رعایت شود. مثلا:
و مواردی ازاینقبیل ازجمله نکاتی هستند که در زمان تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت باید به آنها توجه کرد. هرچند هر دو طرف در این قرارداد به دنبال منافع خود هستند، ولی ایجاد یک رابطه تعاملی بهترین شرایط را میتواند برای مشارکت در ساخت به همراه داشته باشد.
سومین و آخرین روش که بهصورت عرف و معمول برای انتقال سند در مشارکت در ساخت میتوان از آن استفاده نمود، انتقال قدرالسهم سازنده با توجه به پیشرفت کار و میزان آورده وی است.
در این روش با توجه به سهم سازنده از ملک، در یک برنامه مشخص شده که باید در قرارداد مشارکت در ساخت قید شود، مالکین متعهد میشوند که درصد مربوط به سازنده را به نامش انتقال دهند. میزان آورده و مبلغ هزینه شده با قیمت سهم مقایسه شده و این درصد تعیین میشود . نکته مهم اینکه این روش دو مشخصه عمده دارد:
هریک از روشهای انتقال سند در مشارکت ساخت که به آنها اشاره نمودیم، مزیتهای خاص خودشان را دارند. مهمتر از انتخاب یکی از این روشها، توجه به همه نکات مربوط به آنها در هنگام تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت است. هرچقدر این قرارداد و مفاد آن دقیقتر تنظیم شده باشند، سبب ایجاد یک پروژه بهتر و سودمندتر برای طرفین خواهد شد. با درج همه موارد حقوقی مربوط به این انتقال، دیگر هیچکدام از طرفین از این بابت نگرانی نخواهند داشت.
همچنین باید توجه کنیم که بهصورت کلی با اینکه هزینه روش سوم انتقال سند در مشارکت در ساخت بیشتر از دو روش اول است، ولی ازان استقبال بیشتری شده است. در انتقال قدرالسهمی سند، هم سازنده از بابت دریافت مطالبات خود خیالش راحت است و هم مالکین میدانند که در ازای پیشرفت قسمتی از کار مقداری از سند را به سازنده انتقال دادهاند.
1. مطالب ارائهشده صرفا جنبه پژوهشی داشته و درهرحال اسباب بینیازی شما از وکالت یا مشاوره با وکیل دادگستری متخصص در موضوع را فراهم نمیآورد. زیرا ممکن است شما پس از خواندن مطالب ذیل استنباطی کاملاً متفاوت با یک حقوقدان داشته باشید. یا اینکه قاضی رسیدگیکننده به دعوای مطروحه استنباط متفاوتی از قوانین داشته باشد. و یا در جلسه رسیدگی سؤالات متفاوت (بعضاً جهتدار به لحاظ حقوقی) مطرح گردد که نیاز به پاسخگویی فوری و حقوقی دارد.
از سوی دیگر بامطالعه مطالب حقوقی ممکن است شما نیز بهمانند بسیاری از مراجعین به دادگستری در تبیین خواسته و طرح دفاعیات بهطور شفاهی و کتبی دچار اشتباه شوید. و تصورات ذهنی متفاوتی از حقوقدانان را به دادگاه ارائه دهید که نهایتاً خسارات و صدمات غیرقابل جبرانی را برای شما فراهم آورد زیرا وکلای دادگستری در موضوعات حقوقی به تشخیص خود عمل مینماید و از سوی دیگر درگذر زمان ممکن است دفاعیات آنها در پروندههای مختلف و حتی در جریان سیر یک پرونده اختلافات فاحشی را داشته باشد تا بتوانند بهترین نتیجه را به نفع موکل خود کسب نماید.
2. هر گونه کپی برداری غیرمجاز و خلاف قانون که اسباب تضییع حقوق معنوی مولفین را داشته باشد موجب تعقیب قانونی است.