خرید و فروش املاک و اشیا ممکن است به دلایل اقتصادی و گاهی به دلایل غیر اقتصادی ممکن نباشد و افراد نتوانند یا نخواهند مال مورد نیازشان را خریداری کنند. در این موارد نوع دیگری از قراردادها را قانون گذار در نظر گرفته است که به آن قرارداد اجاره می گویند.
در واقع در عقد اجاره افراد به همان میزانی که از یک مال استفاده می کنند هزینه آن را می پردازند. در حال حاضر این قرارداد یکی از رایج ترین قراردادهایی است که قواعد و مقررات زیادی درباره آن تصویب شده است . از مهمترین این قوانین قانون مدنی است. بنابراین در این مقاله به تعریف قرارداد اجاره، اوصاف وانواع ان می پردازیم.
اجاره به معنای کرایه دادن است . در ماده 466 قانون مدنی اجاره بیان شده است که : “اجاره عقدی است که به موجب آن مستاجر، مالک منافع عین مستاجره می شود“؛ یعنی طبق قرارداد اجاره یک طرف قرارداد در ازاء اینکه مالی را برای استفاده به دیگری می دهد اجرت دریافت می کند . مانند کسی که خانه اش را برای استفاده به دیگری می دهد و در ازاء آن اجاره بها دریافت می کند.
در قرارداد اجاره یه کسی که مالش را اجاره می دهد : موجر یا اجاره دهنده ، و به کسی که مالی را اجاره می کند تابتواند از منافع آن استفاده کند: مستاجر یا اجاره کننده و بهایی که بابت اجاره پرداخت می شود: اجاره بها، و به مال موضوع اجاره: عین مستاجره یا مورد اجاره می گویند. موضوع اجاره ممکن است متفاوت باشد که سبب بوجود آوردن انواع اجاره می شود.
همانطور که گفتیم موضوع قرارداد اجاره می تواند متفاوت باشد و از اجاره خانه و محل کار گرفته تا اجاره حیوان و حتی انسان را شامل می شود . بر این اساس انواع اجاره از قرار زیر است:
1- اجاره اشیا
2- اجاره حیوانات
3- اجاره اشخاص
اوصاف قرارداد اجاره به ترتیب زیر است :
1. مطالب ارائهشده صرفا جنبه پژوهشی داشته و درهرحال اسباب بینیازی شما از وکالت یا مشاوره با وکیل دادگستری متخصص در موضوع را فراهم نمیآورد. زیرا ممکن است شما پس از خواندن مطالب ذیل استنباطی کاملاً متفاوت با یک حقوقدان داشته باشید. یا اینکه قاضی رسیدگیکننده به دعوای مطروحه استنباط متفاوتی از قوانین داشته باشد. و یا در جلسه رسیدگی سؤالات متفاوت (بعضاً جهتدار به لحاظ حقوقی) مطرح گردد که نیاز به پاسخگویی فوری و حقوقی دارد.
از سوی دیگر بامطالعه مطالب حقوقی ممکن است شما نیز بهمانند بسیاری از مراجعین به دادگستری در تبیین خواسته و طرح دفاعیات بهطور شفاهی و کتبی دچار اشتباه شوید. و تصورات ذهنی متفاوتی از حقوقدانان را به دادگاه ارائه دهید که نهایتاً خسارات و صدمات غیرقابل جبرانی را برای شما فراهم آورد زیرا وکلای دادگستری در موضوعات حقوقی به تشخیص خود عمل مینماید و از سوی دیگر درگذر زمان ممکن است دفاعیات آنها در پروندههای مختلف و حتی در جریان سیر یک پرونده اختلافات فاحشی را داشته باشد تا بتوانند بهترین نتیجه را به نفع موکل خود کسب نماید.
2. هر گونه کپی برداری غیرمجاز و خلاف قانون که اسباب تضییع حقوق معنوی مولفین را داشته باشد موجب تعقیب قانونی است.